Domů

Jak probíhá zkoušení hodinek v Apple Storu?

Před několika dny jsem zavítal do nejbližšího Apple Storu – do Drážďan, abych se po více než půl roce čekání mohl vlastníma očima podívat na první nositelné zařízení od firmy Apple – hodinky Apple Watch. Již od představení hodinek Watch jsem se zamýšlel nad tím, jak Apple vyřeší zkoušení hodinek. Přeci jen je to osobní zařízení a bylo by nevhodné, aby jablečná firma nechala své zákazníky si půvabné hodinky u masivních stolů jen tak zkoušet. Tento problém byl vyřešen velmi elegantně a celý proces je velice zajímavý. Jak tedy probíhá zkoušení hodinek?

IMG_2429

Nejprve je dobré si zarezervovat termín na internetových stránkách Applu. Je sice velice pravděpodobné, že si budete moci hodinky vyzkoušet i bez rezervace, ale jistota je jistota.

Když jsem do Apple Storu dorazil, informoval jsem obsluhu o tom, že mám rezervovaný termín. V případě tohoto obchodu se jednalo o sympatickou ženu, která ihned ve své databázi našla mé jméno a poslala mě za jedním ze zaměstnanců, kteří měli hodinky na starosti.

IMG_2398

U stolu s modrými koženými podložkami mě uvítal příjemný muž, podal mi ruku a zeptal se, zda mám již vybranou nějakou variantu, kterou bych si chtěl vyzkoušet. Pochopitelně jsem neváhal a řekl, že bych si rád vyzkoušel modré Apple Watch Sport 42 mm. Muž odvětil, že má nyní k dispozici pouze černou a bílou variantu. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než souhlasit a spokojit se i s jinou barvou.
Muž přiložil své zařízení ke hraně stolu a otevřel zásuvku s mnoha variantami hodinek a vytáhl jedny z nich. Mé nadšení pro tento produkt se ještě zvýšilo, když jsem najednou měl hodinky verze Sport na ruce.
IMG_2391
Příjemný pásek, přiměřená váha a na ruce nepůsobí nijak mohutně. Hodinky, které si zkoušíte, jsou však pouze v ukázkovém módu, jejich software se tedy nedá ovládat. Na displeji běží jen ukázky jednotlivých aplikací. Prohlížel jsem si hodinky na své ruce, když najednou na mou ruku něco zaťukalo – ihned jsem věděl, že to musí být Taptic Engine. Tato funkce je novinkou u jablečných hodinek, kdy Watch nevibrují jako například iPhone, ale ťukají. Je to skutečně příjemný a decentní způsob oznámení příchozí zprávy.
Následně jsem si vyzkoušel ještě menší verzi hodinek Sport s bílým páskem a verzi Apple Watch s páskem Milanese Loop, který se přichycuje magneticky. Překvapilo mě, že je magnetické připojení tak pevné. Dokonce sám zaměstnanec obchodu mi řekl, ať zkusím zatřást rukou. Hodinky držely pevně a pásek byl velice příjemný na ruku.
IMG_2393
Následně jsem se s mužem rozloučil a šel si vyzkoušet software. Na stolech, kde leží bílé podstavce, do kterých je zapuštěna spodní část Apple Watch, jsou hodinky plně funkční. Ihned jsem se dotkl displeje a začal si prohlížet veškeré aplikace. I přestože je displej tak malý, stalo se mi jen málokrát, že jsem ťuknul na něco jiného, než jsem chtěl. Funkce Force Touch, která slouží k zobrazení možností u jednotlivých aplikací silnějším zmáčknutím displeje, funguje také skvěle. Digital Crown, tedy korunka na boční straně hodinek, je úžasným ovládacím zařízením. Projíždění zpráv, přibližování obsahu točením korunky je velmi přirozené a její zmáčnutí nás dovede zpět na hlavní obrazovku.
IMG_2396
S hodinkami jsem si ještě dobrých deset minut hrál a prozkoumal snad všechny funkce. Byl jsem nadšen. Apple Watch jsou propracované do posledního detailu a na ruce působí velice příjemně.
Kdy se začnou prodávat v České republice však není jisté, v zahraničních obchodech se totiž také neprodávají a jedinou možností je nákup online. Když si ale hodinky objednáte dnes, přijdou Vám kvůli velkému zájmu až v červenci.

O autorovi

Jakub Dlouhý

Firma Apple mě svou snahou odlišit se od ostatních firem vždy fascinovala, a proto se zajímám jak o všechny její produkty, tak i o samotnou historii této firmy. Přál bych si, aby se Vám mé články o různých novinkách ze světa Apple líbily.

Zanechte komentář