Domů

Seriál iLife a iWork – iBooks

Máme zde druhý díl našeho seriálu o balíčku aplikací od Applu. V minulém díle jsme si detailně popsaly funkce a možnosti aplikace Podcasts, které nejsou dle mého názoru až tak využívané, což je velká škoda. Pro ty z Vás, kteří předchozí článek nečetli a rádi by do něj nahlédli, mohou se začíst zde na tomto odkazu: http://www.iphonista.cz/06/01/2014/serial-ilife-a-iwork-podcasts/

V dnešním díle si představíme už trochu více známou a pevně věřím, že i častěji používanou aplikaci iBooks. Myslím si, že tuto aplikaci májí staženou snad všichni uživatelé jablečných zařízení a tím mám na mysli i uživatele, kteří nejsou až tak horliví čtenáři.

V posledních dvou letech na knižním trhu došlo k velké expanzi a záplavě nových podob čtení a skladování knih. Ano, mluvím o ebook knihách, čili knihy v elektronické podobě. Tato éra započala nejprve samostatnými zařízeními tzv. čtečkami a postupem času se přesunovala až do mobilních zařízení. Na ulici jste si určitě všimli lidí, kteří mají před sebou zařízení, nebo mobil a zapáleně hltají stránky knih, elektronických časopisů nebo novin. Myslím si, že je to naprosto super vynález, jelikož mi dáte určitě za pravdu, že někdy se knihy už doma fakt skladovat nedají. Máte plné police, knihovny, odkládací stolečky a na knihy se práší. Samozřejmě jsou mezi námi lidé, kteří jsou odpůrci elektronických knih a mají rádi vůni papíru a šustění při otáčení stránek. Osobně patřím někam doprostřed, jelikož mám rád obě formy a osobně upřednostňuji formu takovou, že odborné knihy mám rád v papírově podobě a beletrii v elektronické. Doma už moc místa zkrátka nemám. Z toho důvodu skoro každý den používám aplikaci iBooks, která mi přijde naprosto dokonalá. A s jejími funkcemi bych Vás rád seznámil.

Jak už bylo řečeno, aplikaci máme na zařízeních snad všichni, ale pro ty z Vás, kteří o iBooks slyší poprvé, tak odkaz na stažení naleznete na App Store, opět v balíčku „Apps Made by Apple“ či v samostatném vyhledavači. Při prvním spuštění bude Vaše aplikace a tedy knihovna nejspíše prázdná, ale to můžete velmi rychle napravit. Existuje hned několik možných způsobů a všechny si vysvětlíme. Máme zde možnosti, jak placené tak i pro většinu přijatelnější a to zdarma.

Placené možnosti

Přímo v aplikaci naleznete tlačítko obchod, které Vás přesměruje do iTunes, kde si pohodlně můžete zakoupit jakékoliv knihy, nejen cizojazyčné, ale především české. Většina knih je o něco levnější než v klasickém knihkupectví v papírové podobě. Nákup je proveden okamžitě a Vy během pár vteřin můžete pohodlně číst například nejnovější severskou kriminálku či román. Druhá placená možnost je zakoupit knihu na internetovém knihkupectví, které nabízí elektronické knihy (například Palm knihy). Po zakoupení máte opět klasickou možnost převést knihu do Vašeho jablečného zařízení prostřednictvím iTunes. Nyní si ukážeme možnosti zdarma, kterých je mnohem více.

Knihy zdarma

První možnost je velmi podobná té placené až na ten rozdíl, že v obchodě, do kterého nás přesměruje aplikace je kolonka „Free Books“. Zde se nachází pár knih, které si můžete zdarma stáhnout do jakéhokoliv jablečného zařízení. Bohužel se zde nachází více anglických knih než českých, ale nějaký ten titul si rozhodně vyberete. Jsou zde i odborné publikace a dokonce i pár zajímavých komiksů, které osobně doporučuji k nahlédnutí.

Druhá možnost je, že si knihy stáhnete zdarma někde na internetu (opět na Palm knihy apod.) či nějaké warez stránky nebo fóra. Každý asi ví, kterou stránku mám na mysli. Zde existují obrovské balíky, jak starších tak i nových knih. Stačí pouze šikovně pomocí klíčových slov vyhledat a stáhnout. Možná teď přichází pravý čas na to, říct si, jaký formát mám hledat či stahovat. Aplikace iBooks podporuje tzv. formát ePub, ale i klasický PDF. V dnešní době opět není nic překážkou, a pokud byste náhodou svoji vysněnou knihu nalezli pouze v jiném formátu (například mobi, doc, a další) není problém knihu převést do formátu ePub. Stačí, když si nainstalujete nějakou elektronickou knihovnu pro správu knih na vašem PC či Macu. Já používám free aplikaci „Calibre“, se kterou jsem maximálně spokojen. Samozřejmě existuje spoustu jiných aplikací, které umí převádět a upravovat elektronické knihy. Poté stačí knihy do Vašeho zařízení nahrát prostřednictvím iTunes.

Třetí možnost, pro knihy zdarma, která je ze všech asi nejrychlejší je ta, že pomocí prohlížeče Safari si najedete na nějakou warez stránku (opět asi každý ví, co mám na mysli) a přímo prostřednictvím iPhonu či iPadu si knihu vyhledáte, stáhnete a Safari Vám nabídne možnost, ve které aplikaci chcete soubor otevřít. Stačí zvolit iBooks a knihu máte uloženou. Takto můžete vyhledávat nejen knihy, ale i elektronické časopisy, komiksy či noviny. Na internetu se dá sehnat skoro všechno, stačí jen chvilku hledat.

Poslední možnost je ta, že knihu si do zařízení přepošlete prostřednictvím cloudového uložiště iCloud nebo Dropbox, přímo z Vašeho počítače.

Tím jsme vyčerpali všechny možnosti, jak dostat knihy do Vašich zařízení a do aplikace iBooks. Samozřejmě bych si teď mohl protiřečit, protože mnozí z Vás třeba používáte další způsoby, ale osobně si myslím, že tyhle jsou nejrychlejší a především nejúčinnější. Pokud používáte jiné způsoby, velmi rádi o nich uslyšíme a můžete se s námi o ně podělit dole v komentářích nebo na sociálních sítích.

Ke konci bych rád už jen shrnul funkce a možnosti aplikace iBooks. Tato aplikace umí velmi příjemná kouzla. Nejen, že se v iBooks knihy dobře čtou, ale především se i dobře obsluhují. Knihy čtu, jak na iPhonu tak i iPadu. Samozřejmě iPad je větší a tudíž se knihy lépe čtou, ale i iPhone má své kouzlo především v tom, že ho snad všichni máme neustále u sebe, ať jsme kdekoliv. Samotná aplikace nabízí různé úpravy písma, kontrastu, jasu, podkladu knihy, interaktivních záložek či přímo možnost napsat do textu nějaký svůj komentář, postřeh a později se k němu můžete kdykoliv vrátit. Aplikaci mohou velmi ocenit nejen studenti, kteří se připravují na zkoušky a potřebují mít všechny knihy u sebe, ale i pracující lidé, kteří potřebují mít neustále u sebe nějakou odbornou literaturu (lékaři, právníci, apod.). Jak už bylo napsáno výše, do iBooks si můžete převést i formát PDF.,  ve kterém jsou často ukládány různé dokumenty nebo přílohy z emailové pošty. V aplikaci si můžete udělat své vlastní složky a ukládat si do nich, co se Vám zlíbí. Samozřejmostí je i podpora virtuálního uložiště iCloud nebo prostřednictvím Dropbox mezi PC a dalšími zařízeními.

iBooks je skvělá aplikace, která si jistě zaslouží Vaši pozornost a třeba i pravidelné používání. Pokud nepatříte mezi knihomoly, můžete využít aplikaci alespoň ke studijním účelům či na prohlížení časopisů a novin.

V příštím díle si ukážeme aplikaci iTunes U.

obrázek(2) obrázek

O autorovi

Filip Brož

Pracovník v pomáhajících profesí, lektor, publicista, knihomol a velký milovník jablečných zařízení. Mezi mé přístroje patří především iPhone 5S, iPad 2 a iPad classic 160GB.

Zanechte komentář