Domů

Shrnutí WWDC 2013

Apple včera pořádal keynote WWDC 2013 a bylo opravdu na co koukat, jak mohou potvrdit ti, kteří sledovali náš živý přenos.

Program:

  • Uvítání na wwdc
  • Ukázka nových Apple stores
  • Statistika aplikací a používanosti iOS
  • OS X Mavericks
  • Nové počítače Mac
  • iOS

Uvítání na WWDC

Při zahájení nás přivítalo video, ve kterém Apple naznačuje, jak jednoduché tvary můžou být elegantnější, než nějaké barevné „předesignované“ ikonky. Po videu nastoupil tradičně Tim Cook, CEO Apple, na podium a začal své povídání o letošní WWDC. Tato konference byla v pořadí 23. WWDC konferencí v historii Applu

Ukázka nových Apple stores

Apple v průběhu roku opět otevřel nové Apple Story po světě a na WWDC je již tradicí ukázat fotky a video z otevírání tohoto Apple storu. Letos byl ukázán Apple Store v Berlíně. Zde je video z otevírání:

Statistika aplikací a používanosti iOS

Nebyl by to Apple, aby neukázal, jak si iOS vede lépe oproti Androidu, takže jsme dostali několik grafů.

applewwdc2013-0030

 

OS X Mavericks

Nový OS X Mavericks přinesl spoustu novinek. Jako hlavní a také první zobrazenou novinkou je upravený finder, ve kterém nyní najdete záložky, nebudete mít teď už otevřeno spoustu oken finderu, ale vše bude předhledně v jednom okně. Další novinky jsou například Apple mapy, iBooks nebo Multiple displays.

Nové počítače Mac

Letos bylo, co se týče hardwarové stránky, lehké vybočení, protože letos byl představen pouze update MacBooku Air a nový Mac Pro. Proč vybočení? Všechni čekali, že se updatu dočká každý mac včerně MacBooku pro a Mac mini. Nechci tím však zase říci, že by updaty Maců byly zanedbatelné, naopak… MacBook Air dostal neuvěřitelnou 12 hodinouvou výdrž baterie (v případě 13″ modelu) a to je opravdu neuvěřitelné, když to srovnám s mid 2012, který měl 8 hodin. A konečně také Mac Pro – hodně uživatelů dlouho čekalo, kdy přijde update nejvýkonnějšího počítače od Apple, po kterém bylo po několik let ticho po pěšině. Letos si to však Apple vykompenzoval krásným designem spojeným s super rychlým vnitřkem. Mimo jiné totiž má tento pořítač zápis i čtení z disku 1 GB/s, což je cca 2x rychlejší, když to srovnám s hodně dobrým SSD diskem, který má maximálně 500 MB/s čtení a zápis.

iOS

Apple si nechal iOS na konec a moc dobře věděl, proč Nás tolik po celou dobu konference napínal, to co poté přišlo bylo totiž úžasné. Jak bylo na konferenci řečeno – „It’s biggest change to iOS since iOS“, tedy „Největší změna iOS od začátku iOS“. V tomto systému je zcela nové prostředí, které prakticky odpovídá všem možným konceptům, které říkali, že bude celý iOS v „flat designu“, jak to chtěl vždy Jony Ive a kupodivu se tomu tak opravdu stalo, což asi ne každý čekal. Já osobně jsem čekal nějakou revoluci, pár změn, ale opravdu jsem si nedovedl představit, že by změny mohly být až tak zásadní. Změny se dočkala i odemykací obrazovka, která již nemá klasický „Slide to unlock“ jezdec, protože se tak vlastně chová celá obrazovka – stačí ji odsunout a jste v telefonu. Nelze moc vyjmenovat vše, co bylo změněno, protože se změnil prostě celý systém. Ještě dnes se zde objeví video, které právě připravuje Michal, ve kterém Vás seznámí s novým iOSem.

O autorovi

Štěpán Němejc

Zakladatel, spolumajitel a developer iPhonista.cz

Zanechte komentář