Domů

[30 let] iMac

Představen 5. srpna 1998

__________

iMac

 

iMac

S prvním iMacem začala pro Apple a stolní počítače úplně nová kapitola. Malé i symbolizovalo něco nového a důležitého – internet – čímž ukazoval, že je sestaven pro novou dobu. Byl to první stolní počítač, který byl vydán bez disketové jednotky a který zpopulárnil USB připojení. Jeho vejcovitý tvar a design „vše v jednom“ byl něčím, o čem si lidé mohli dříve jen nechat zdát. Průsvitný kryt zářil nápadnou modrou barvou – tzv. Bondi Blue. Později byly přidány i další barvy. Ale tím nejlepším na iMacu byla jeho jednoduchost – stačilo ho pouze zapojit a zapnout.

Můj názor

Na tento článek jsem se sám těšil od začátku celé série… Steve Jobs se tehdy stal tzv. iCEO (i – interim – dočasný) a je to vidět i na iMacu, protože chtěl zkrátka něčím vyniknout. Myslím, že se to Applu podařilo. Konečně zde byla nějaká změna od šedých a béžových krabic. iMac byl designován Jony Ivem, dnešním hlavním designérem Applu stojícím za těmi nejúžasnějšími a nejinovativnějšími produkty, který se stal Stevovou pravou rukou. Mně se iMac moc líbí a byl to bezpochyby nejhezčí stolní počítač své doby.

O autorovi

Jakub Dlouhý

Firma Apple mě svou snahou odlišit se od ostatních firem vždy fascinovala, a proto se zajímám jak o všechny její produkty, tak i o samotnou historii této firmy. Přál bych si, aby se Vám mé články o různých novinkách ze světa Apple líbily.

Zanechte komentář