Domů

iOS možná dostane nový systémový font

Při představení hodinek Apple Watch byl prezentováno i nové písmo s názvem San Francisco. Font, který byl vytvořen speciálně pro lepší čitelnost na menších obrazovkách, má nyní dorazit i do iPhonů, iPadů a možná i jablečných počítačů a nahradit tak stávající tenkou verzi fontu Helvetica Neue.

iOS 9 San Francisco

Se změnou hlavního fontu iOS jsme se v historii zatím setkali je jednou – v roce 2013 při představení iOS 7. Tehdy jsme poprvé spatřili zcela přetvořenou verzi tohoto operačního systému, která kompletně změnila jeho vzhled. Helvetica Neue je dnes hlavním písmem iOS a naprosto odpovídá designu tenkých křivek, což by se o novém fontu pojmenovaném po slavném městě úplně říci nedalo.

sanfrancisco_font

Mně osobně přijde nepravděpodobné, že by Apple tento font přenesl i do svých ostatních zařízení. Už jen kvůli jeho původnímu smyslu – čitelnost na malých displejích. A o iPhonech se již rozhodně nedá říci, že by měly malé obrazovky. Současný font koresponduje se vzhledem iOS a na jablečných zařízeních s vysokým rozlišením je skvěle čitelný. Nevidím tedy důvod k jeho změně.

Nechci tím rozhodně říci, že by písmo s názvem San Francisco nebylo pěkné. Na hodinkách Watch, pro které bylo vytvořeno, vypadá skvěle. Je výborně čitelné a ostré, o čemž jsem se sám přesvědčil, když jsem hodinky viděl na vlastní oči. (Více o zkoušení hodinek v Apple Storu se dočtete zde. )

O autorovi

Jakub Dlouhý

Firma Apple mě svou snahou odlišit se od ostatních firem vždy fascinovala, a proto se zajímám jak o všechny její produkty, tak i o samotnou historii této firmy. Přál bych si, aby se Vám mé články o různých novinkách ze světa Apple líbily.

Zanechte komentář