Domů

[Komentář] Jobsovy produkty, které bychom dnes kritizovali

V poslední době se nové produkty Applu po představení často setkávají s kritikou i kvůli těm nejmenším nedostatkům, která je většinou doprovázena větou: „Tohle by se za Jobse nestalo! “. Problém je v tom, že lidé žijí v domnění, že všechny produkty, které kdy Apple v čele se Stevem Jobsem představil, byly absolutně dokonalé a bez kritiky. To je zkreslená historie.

Ano, Jobs byl geniální člověk, který dokázal vést firmu zcela jiným způsobem, a vytvořit tak možnost dát dohromady úžasné produkty, ale žádný z nich nebyl bezchybný a téměř každý z nich byl zkritizován stejně jako ty současné. Uveďme si to na konkrétních případech.

iPhone

orginal-iphone
Rok 2007, trhu s mobilními telefony tehdy vládla Nokia se svými polochytrými nebo hloupými tlačítkovými mobily. Zřídka jsme se mohli setkat s dotykovými displeji, avšak zcela jiného typu než měl první iPhone. Nový jablečný telefon přišel s úplně novým pojetím softwaru i ovládání. Jedno jediné tlačítko dole a pouze digitální klávesnice. Multi-Touch displej umožnil používání gest jako například populární gesto pinch-to-zoom, kdy vzdálením dvou prstů od sebe přiblížíte obrázek. Tyto a mnoho dalších inovací bylo to hlavní, co udělalo iPhone tak populárním.
Nezapomínejme však, že iPhonu chybělo několik zásadních funkcí, které byly naopak pro tehdejší telefony běžné.

Bez natáčení videa a pouze 2 Mpx fotoaparát

Funkce nahrávání videa, která byla u tehdejších lepších mobilů standardem, u nového jablečného telefonu chyběla. Navíc už tehdy existovaly i mobily s více než 5 megapixely s mnohem kvalitnější optikou. Fotoaparát prvního iPhonu i v roce 2007 skutečně zaostával.

Bez aplikací

Představte si, že byste si dnes do svého telefonu nemohli nic stáhnout, žádnou hru, žádnou aplikaci. Přesně takový byl první iPhone. Nic jako AppStore nebylo a „nokiové“ hry se přes počítač také nainstalovat nedaly. Tento problém se setkal s ostrou kritikou, a tak Apple o rok později představil obchod AppStore a iTunes.

I přestože měl iPhone řadu nedostatků, odstartoval zcela novou éru mobilních telefonů a můžeme jen hádat, kde by dnes telefony byly, kdyby nebylo iPhonu.

MacBook Air

Steve Jobs

V roce 2008 Apple přišel s novým ultratenkým notebookem, který měl jen jeden USB port, ale hlavně – neměl CD jednotku. To byl tehdy nepředstavitelný krok. Opět byl produkt silně zkritizován. Zde můžeme najít podobnost s novým MacBookem, který má jen jeden port. A opět je vidět, že Apple zvolil správný postup. Dnes už se s CD sektáváme skutečně jen velmi zřídka a MacBook Air je velmi populárním počítačem.

iPad

Steve Jobs

Ačkoli měl Apple iPad hotový dříve než iPhone, jeho čas přišel až v roce 2010. Sám o sobě neměl příliš nedostatků, protože se jednalo o zcela novou kategorii. Ale i tak se setkal s velice ostrou kritikou. iPad byl totiž kritizován proto, že lidé neviděli jeho smysl. Můžeme zde vidět nápadnou analogii s novými hodinkami Watch. A když se na iPad podíváte, je to vlastně jen velký iPhone, který neumí volat. Po tom, co Apple svůj tablet představil, říkalo se, že tentokrát to Apple už vážně přehnal a že se bude špatně prodávat. Když se dnes podíváte, vidíte tablety všude kolem sebe. I přestože to jsou jen velké mobily. Já sám tento článek píšu na tabletu a vím, že i přestože je to jen velký mobil, mi značně zlepšuje práci. Jeho smysl je totiž ve zjednodušování a obohacování našeho života. Stejně jako u nových hodinek.

Jobs byl nerozhodný člověk, který jednou tvrdil něco a potom udělal přesný opak. O ničem tedy nemůžeme tvrdit, že by se za Jobsova vedení nestalo.
Podívejte se na video o Jobsově protiřečení si.

Apple je stále stejný, i po čtyřech letech od smrti svého zakladatele. S kritikou se setkávaly všechny produkty. Jobsovo DNA je stále základem firmy a jediné, co se od roku 2011 změnilo, je uzavřenost firmy. Apple se nyní totiž více otevírá veřejnosti a i poslední verze iOS nejsou tak uzavřené jako dosud. Jablečná firma má stále stejnou strategii, produkty jsou stejně kvalitní a stejně inovativní jako byly dříve.

O autorovi

Jakub Dlouhý

Firma Apple mě svou snahou odlišit se od ostatních firem vždy fascinovala, a proto se zajímám jak o všechny její produkty, tak i o samotnou historii této firmy. Přál bych si, aby se Vám mé články o různých novinkách ze světa Apple líbily.

Zanechte komentář