Domů Mac

Jak se daří prodejům Maců oproti PC?

Není velkým tajemstvím, že odvětví prodeje počítačů jako celek klesá. Děje se tak opakovaně již několik let. Když se podrobněji zaměříme na jednotlivé značky, zjistíme, že si meziročně polešily pouze dvě z nich. Velmi nepatrný nárust prodeje ve 3. kvartále roku 2015 zaznamenala společnost Dell. Polepšila si především díky stagnujícím odběrům ve firemní klientele. Tímto tempem si Dell uhájil třetí místo v žebříčku nejprodávanějších výrobců. Vyjádřeno číselně, nárust prodeje činil u něj 1,5 %. Díky jeho početné skupině zákazníků je dosti pravděpodobné, že časem předběhne i lídry trhu – HP a Lenovo. Jejich prodeje klesly shodně o celá 4 %. Tato hodnota znamená pro trh s osobními počítači opravdu velké a vypovídající číslo. Opravdu velký propad zažil Acer, a to celých 20 %.

MacBook_Air_10

Naproti tomu firma Apple si již několik období po sobě drží nejrychleší a nejstabilnější růst prodejů. Za poslední kvartál se posunul o 1,5 %. Zcela jistě tomuto napomohly nové produkty. Applu se dařilo především v prodeji MacBooků Air a Pro. U těchto typů zaznamenal velký pokrok. Svůj podíl si vybojoval i nový MacBook, který přinesl ideální kompromis mezi MacBookem Pro a Air. Stal se především módní ikonou, ale zároveň oslovil mnoho technologických nadšenců svým vyspělým hardwarem kombinovaným vyladěným operačním systémem.

Z mé zkušenosti pozoruji taktéž velký nárust četnosti Apple počítačů u nás v České republice. Jde prakticky již o běžný počítač, který vlastní spousta lidí. Díky jeho velké výdrži se jeví i koupě mírně opotřebovaného Macu jako dobrá investice, a tudíž se dostává do hledáčku více lidem. Kde jsou ty doby, kdy byl uživatel s Macem raritou.. 🙂screenshot-2015-09-03-13-09-42

O autorovi

Vojtěch Brabec

Zanechte komentář