Domů

Je rozumné kupovat iPhone 5S/5C z USA za „lepší cenu“?

Tento článek je zaměřen hlavně na skupinu nadšenců, kteří chtělí být mezi prvními majiteli nových iPhonů. Zatím jediná možnost, jak nový iPhone 5S, nebo 5C získat je koupit ho z USA. Pokud nemáte doposud zkušenosti s cennovou politikou Apple v USA, poté Vám pravděpodobně přijdou ceny, které udává Apple na svých stránkách naprosto nesrovnatelné s okolním světem. Je zde například iPhone 5S 16 GB za 199$, což je neuvěřitelě nízká suma (cca 4 000 Kč). Poté se však dočtete, že iPhone je možné zakoupit pouze když si k němu ještě kopíte 2-roční smlouvu u AT&T nebo jiného Amerického operátora. I tento problém je však samozřejmě řešitelný, pokud třeba máte příbuzné v USA, kteří jsou ochotni Vám koupit telefon na jejich tarif s tím, že si nejchají jejich starý telefon, poté opravdu dostanete iPhone 5S/5C za ceny, které udává Apple na svých stránkách. Nojo… ale tím, že se jedná o telefon, který je kupován se záměrem používání pouze s vybraným operátorem, tak je omezena funkčnost pouze na SIM karty daného operátora, tudíž Vám česká žádná česká simkarta fungovat v telefonu nebude. Teď nastává správný moment na otázku… Vyplatí se všechny tyto útrapy? Dobře, získáte telefon za slušnou cenu, který Vám však nebude fungovat dokud se neobjeví Jailbreak a unlock na daný model telefonu. Navíc unlock není permanentní, je pouze na jeden firmware, takže po vydání další verze iOS budete muset čekat, až se opět objeví další jailbreak a unlock a to může klidně trvat několik měsíců. Já osobně doporučuji počkat si na oficiální vydání v ČR, protože přecijen nestojím o takovou nesvobodu ani za cenu ušetření pár tisíc.

Apple však také nabízí tzn. „Unlocked iPhone“, který je určen pro celý svět a ten tudíž bude fungovat i v ČR, cena je však již na stejné, nebo hodně podobné hranici. Když poté započítáte ještě clo a DPH, dostanete se na stejnou, mnohdy i o pár korun vyšší cenu…

 

iphone2013-0245iphone2013-0233

O autorovi

Štěpán Němejc

Zakladatel, spolumajitel a developer iPhonista.cz

9 Komentářů

  • Navíc, Apple nenabízí International Warranty, takže v ČR nepůjde reklamovat; plus v USA je obvyklá pouze roční záruka.

    Ještě doplním, že z podivných bezpečnostních důvodů americkou SIM kartu cizinec nezíská (alespoň před lety tomu tak bylo) a to ani paušál, ani prepaid.

    Rozhodně se nevyplatí nechat si telefon z USA posílat, protože zásilky se ztrácí a ušetřených peněz po započetní poštovného, cla a DPH zase tolik nebude. Leda by zájemce byl v USA přímo.

  • Chtěl bych se zeptat, mám kamaráda, který by mi u USA iphone 5S přivezl. Koupil bych ho přes US store, nechal poslat na jeho adresu (on je dlouhodobě žijící v USA) a on by s ním sem přiletěl. Na US store prodávají telefony dotované, to nechci a potom ten T-mobile. Ten je neblokovaný? Stojí 649 dolarů, což je pořád podstatně méně než u nás. A jestli je blokovaný, je možnost koupit někde úplně neblokovaný? Díky za odpovědi

    • Dobrý den,

      to by chtělo se asi optat přímo na pobočce t-mobile, nejsem si totiž 100% jistý, že by to vyšlo a nechci vyslat milné doměnky, takže nejlepší bude, když Vám to potvrdí přímo oni 🙂

  • Dobrý den, chci se zeptat. Pokud mi kamarádka koupi v Americe Iphone 5, co s nim tady v ČR budu muset dělat? Mám operátora O2

  • Ahoj chtěla bych se zeptat , když mi můj strejda koupí iphone 5S v USA takže by mi tam nešla SIM karta ale muzu to nějak pak provoznit ne.

    • Pokud by koupil iPhone bez SIM, který je podstatně dražší, ale stále o několik tisíc levnější než v Čechách, měl by fungovat normálně.
      Levnější verze je potom s tarifem na 2 roky u jedné z nabízených amerických společností (např. Verizon, Sprint, …). Tyto iPhony jsou určeny pro karty právě těchto operátorů, a tudíž jsou s našimi SIM kartami nekompatibilní.
      Existuje však řešení v podobě Jailbreaku, což je pirátsky vylepšená verze iOS, která umožňuje kromě mnoha jiného i používání našich SIM karet i na telefonech s přednastaveným tarifem. Na internetu je spousta návodů, jak Jailbreak instalovat. Nastává tu pak ale řada problémů, například s češtinou nebo zárukou Applu. Instalováním tohoto operačního systému se totiž zařízení vzdává záruky.
      Můžete tedy jít buď jednoduchou a oficiální cestou s jistotou, že vše bude fungovat, jak má, ale zato dražší, nebo si můžete vybrat variantu složitější a neoficiální, ale zato levnější.
      Rozhodnutí je tedy na Vás.

Zanechte komentář