Domů

Co poškrábe Apple Watch se sklem Ion-X?

Nejlevnější verze jablečných hodinek Apple Watch Sport nemá safírový displej, ale tvrzené sklo s názvem Ion-X Glass.

Safírový křišťál, z něhož je vyroben displej hodinek Watch a Watch Edition, je podle Mohsovy stupnice tvrdosti druhým nejtvrdším průhledným materiálem po diamantu, takže je téměř nemožné ho poškrábat.

Co ale poškrábe displej hodinek Watch Sport?

Unknown

Ion-X Glass je tvrdé, pevné a lehké sklo, které je používáno v raketoplánech a rychlostních vlacích. Má být až pětkrát tvrdší než normální sklo. Díky své malé váze je perfekntí volbou pro Watch Sport, které musí být i při trénování pohodlné. Na následujícím videu je vidět, že sklo nepoškrábe klíč, nůž ani ocelová vata. Až brusný papír dokáže displej poškodit. Podívejte se na video níže.

 

 

Výroba skla Ion-X

Je mnoho způsobů, jak sklo zpevnit, ale proces utužování skla Ion-X sahá až na úroveň molekul. Sklo je nejprve dáno do solné koupele při teplotě 400 °C s tekutým draslíkem. Při této chemické reakci dojde k záměně malých iontů sodíku za větší ionty draslíku. Při ochlazení pak tyto ionty draslíku vytvoří skutečně tvrdou vrstvu, která je odolná vůči škrábancům a úderům.
(přeloženo ze stránky apple.com/watch/craftsmanship)

 
S využitím nových metod tvrzení skla bylo dosaženo skvělých výsledků, a tím i možnosti vytvořit lehké, ale zároveň tvrdé sklo, které je přesně vhodné pro sportování.

O autorovi

Jakub Dlouhý

Firma Apple mě svou snahou odlišit se od ostatních firem vždy fascinovala, a proto se zajímám jak o všechny její produkty, tak i o samotnou historii této firmy. Přál bych si, aby se Vám mé články o různých novinkách ze světa Apple líbily.

Zanechte komentář