Domů

Google přichází s YouTube Red, je o co stát?

Již několik měsíců se spekulovalo, že Google plánuje zavedení sekce YouTube bez reklam, kterou si budou moci uživatelé zpřístupnit za paušální poplatek. Včera se tato informace potvrdila, nová služba se bude jmenovat YouTube Red a již 28. října si ji budou moci poprvé vyzkoušet první předplatitelé na území Spojených států.

Za měsíční poplatek 10 dolarů, v přepočtu tedy zhruba 240 Kč, Google nabízí nejen možnost sledování videí na YouTube bez reklam, v případě mobilní aplikace ale přichází s novinkou přehrávání na pozadí po vzoru Spotify, kdy budete moci poslouchat hudbu i během používání jiných aplikací nebo při uzamčené obrazovce, což doposud nebylo možné. Stejně tak nově půjde i uložení videí do paměti telefonu pro pozdější offline přehrání. Přibude také nová sekce s pořady natáčenými výhradně pro Red.

Předplacení služby se vztahuje na všechna zařízení, na kterých se přihlašujete svým Google účtem, stačí tak jen jeden měsíční poplatek pro nejen pro stolní počítač, tablet nebo smarthphone, ale i chytré televize.

Ačkoli je novinka ze strany široké komunity uživatelů YouTube přijímána rozporuplně, celou záležitost lze vnímat jako snahu Google o popularizaci Hudby Google Play. Jak Music, tak Red budou totiž propojené služby, současným uživatelům Hudby Google Play se tak nové možnosti zpřístupní zdarma. Platí to i naopak, pokud si zakoupíte předplatné na Red, dostanete automaticky přístup k milionům skladeb. Výhody by to mělo přinést i pro tvůrce obsahu, kteří budou nyní dostávat až 55 procent poplatků od předplatitelů rozdělených v závislosti na času, jenž diváci strávili u videa.

Pro více informací se můžete podívat na krátké video, které v rychlosti ukazuje většinu nových funkcí:

 

O autorovi

Miroslav Brestovanský

Zanechte komentář