Domů

Apple Mac Mini 2014 – první dojmy

Po delší době bychom Vám chtěli přinést i článek, který se netýká striktně iOS zařízení. Jak již název článku napovídá, dnes se podíváme na základní model stolního počítače Mac Mini (2014). Název „Mini“ zde u tohoto výrobku není využit nadarmo. Celý počítač je ukrytý v hliníkovém monolitu o rozměrech cca 20 x 20 cm. Pojďme ale popořadě, začneme u technických parametrů počítače.

Snímek obrazovky 2015-04-27 v 17.53.46

 

Apple nabízí hned tři varianty tohoto počítače. Liší se ve vnitřním osazení. Přehlednou tabulku parametrů naleznete v tabulce pod tímto odstavcem. My se zaměříme na tu základní variantu za oficiální cenu 13.990 Kč. Oproti předchozí generaci došlo ke snížení její ceny o zhruba 1.000 Kč. Uvnitř tepe 1,4 GHz dvoujádrový procesor Intel Core i5. K dispozici má 4 GB paměti RAM. Jako úložiště zde slouží 500 GB harddisk (5400 rpm). Dále v počítači nalezneme grafický čip Intel HD Graphics 5000. Mac mini je dodáván s nejnovějším operačním systémem od Applu, OS X Yosemite. Široká škála konektorů obsahuje 4x USB, HDMI, síťový konektor (RJ-45), 2x Thunderbolt. Do počítače lze připojit skrze konektor mikrofon, sluchátka a paměťové karty SDXC.

Snímek obrazovky 2015-04-27 v 17.53.04

Nyní již ale k prvním dojmům. Je jasné, že počítač s těmito parametry lze používat převážně pouze pro kancelářskou činnost. Nelze od něj očekávat herní výkony. Nicméně nás příjemně zaskočil jeho výkon při orientaci v celém OS X. Nikdy se nic neseká, aplikace a programy načítá celkem rychle. I při zapnutí více aplikací naráz je rychlost ovládání a odpovědí OS na dobré úrovni. Na počítače jdou hrát dokonce i základní-průměrně náročné hry. Zároveň celkem jednoduše zvládne běh Windows přes Parallels. Je tedy vhodný pro každého průměrného uživatele. Neztratí se jak v kanceláři, tak v domácnosti. Mezi jeho největší přednosti patří jeho minimální rozměry, energetická nenáročnost a především minimální-nulová hlučnost i při velkém zatížení. Počítač tedy lze doporučit všem, kteří hledají počítač na základní operace, případně jako vstupní zařízení do světa OS X. V budoucnu vám přineseme detailní recenzi tohoto výrobku.

Snímek obrazovky 2015-04-27 v 17.53.28

O autorovi

Vojtěch Brabec

Zanechte komentář