Domů

Seriál iLife a iWork – Podcasts

V příštích několika týdnech bych se rád věnoval Apple aplikacím z kolekce iLife a iWork. Možná si říkáte, že o těchto aplikacích bylo napsáno už spousta článků a video recenzí. Na druhou stranu opakování je matka moudrosti a přeci jen každým dnem se mezi námi objevují nový uživatelé jablečných zařízení a možná ani netuší, jaké skvělé aplikace mohou využívat. Každý článek se bude detailně věnovat nejen všem aplikacím, které spadají do kolekce iLife (iPhoto, iMovie a GarageBand) a iWork (Pages, Numbers a Keynote), ale pro některé i méně známé a bohužel i málo využívané aplikace typu iBooks, Podcasts, iTunes U nebo Face Time. Pro nové uživatele, kteří si v nedávné době zakoupili jakýkoliv přístroj od Applu, samozřejmě platí, že všechny vypsané aplikace máte zdarma. Formou iCloudu si je pak můžete nainstalovat do jiných Vašich zařízení. Pro ostatní bohužel platí uvedené ceny až na aplikace GarageBand, iBooks, iTunes U, Podcasts a Face Time, které jsou zdarma.

První články budou směřovat právě na málo používané až skoro přehlížené aplikace, které jsem již zmínil. Dnes si představíme aplikaci s názvem Podcasts.

Tato aplikace je zdarma ke stažení na stránkách App Store. Stačí zadat do vyhledavače klíčové slovo či ji nalézt v balíčku, který nabízí App Store pod názvem „Apps Made by Apple“. Při prvním spuštění se Vám zobrazí velmi známé intuitivní prostředí, které nabízí různé záložky, které skrývají různé možnosti. Konkrétně jde o záložky Moje podcasty, Moje stanice, Doporučené, Hitparáda a Hledat. Jistě Vám nemusí zdlouhavě vysvětlovat, k čemu slouží, ale rozhodně stojí za zmínku pár funkcí.

Jako nejdůležitější osobně považuji záložku Hitparáda a Doporučené. Ve složce Hitparáda naleznete nejvíce stahované a nejoblíbenější podcasty s širokou škálou zaměření. Naleznete zde výukové programy, zprávy z celého světa, mluvené slovo, žánrovou hudbu, ukázky z filmů a mnoho dalšího. Každý uživatel si zcela jistě nalezne to své. Nahoře si můžete vybrat, zda chcete hitparádu podcastů Audio (tedy mluvené slovo) nebo Video. Pokud rozkliknete jakýkoliv podcast, tak se Vám nabídne možnost odebírat a vyjedou Vám všechny díly, které byly kdy vydány v tomto podcastu. Rovněž si můžete jednotlivé podcasty přímo pustit, nebo stáhnout do Vašeho zařízení. Pokud zvolíte možnost odebírat, tak se Vám všechny nové podcasty budou automaticky stahovat do Vašeho zařízení. Stažené a odebírané podcasty máte opět možnost sledovat na všech Vašich jablečných zařízení. Stačí, když ve Vašem zařízení najedete do kolonky Nastavení – Podcasty a zde zaškrtnete možnost synchronizovat odběry. Případně můžete nastavit další předvolby odběrů.

V aplikaci naleznete nejen anglické, ale i české podcasty různých stanic a širokého spektra zaměření. Osobně nejvíce využívám podcasty pro výuku anglického jazyka (ESL POD či 6 Minute English a další). Tyto podcasty vydávají nové díly skoro denně a já mám možnost slyšet rodilé mluvčí z USA či Velké Británie, kteří mluví o každodenních tématech a situacích. Je vědecky dokázáno, že poslechem a pasivním naslouchání anglicky mluvícím lidem se velmi rychle zdokonalujeme v porozumění a mluvenému slovu cizích jazyků. Prakticky to vypadá tak, že si stáhnu nějakou epizodu a na cestách v autě či venku si ji pouštím namísto hudby.

Rád bych Vás upozornil rovněž na velikost jednotlivých epizod. Jsou díly, které Vás svou velikostí až tak nezahltí, ale jsou i epizody, především ve video formátu, které mají už pěknou dávku megabitů. Mohlo by se jednoduše stát, že si zahltíte paměť a nezbude Vám místo na jiné aplikace nebo hry. Proto doporučuji spíše než automaticky odebírat všechny epizody z více podcastů, tak si stáhnout pár epizod, poslechnout a smazat. Pokud byste si chtěli epizody uchovávat, vyplatí se využít Váš osobní PC či Mac a soubory si uložit prostřednictvím iTunes.

Jaké epizody a jaký druh obsahu budete odebírat či poslouchat záleží jen na Vás. Každopádně je dobré si uvědomit, že forma podcastů je skvělá pasivní forma edukace a učení. Zcela jistě se můžete dozvědět spoustu nových informací, nalézt inspiraci pro Vaši práci, studium či osobní život. Jak už bylo řečeno, jazyk není překážkou, jelikož aplikace nabízí hromadu českých podcastů a pravidelných seriálů.

Závěrem ještě přidávám odkaz na oficiální manuál, který Apple vydal na svých stránkách. Nemá smysl to tady všechno přepisovat, a kdo budete chtít, můžete si tam přečíst další informace a možnosti nastavení této aplikace. http://support.apple.com/kb/ht5295?viewlocale=cs_CZ

Pokud máte jakékoliv dotazy či připomínky neváhejte se obrátit na prostor pod článkem v komentářích nebo na sociálních sítích.

V příštím díle si představíme více známou aplikaci iBooks.

obrázek(1) obrázek obrázek(2)

O autorovi

Filip Brož

Pracovník v pomáhajících profesí, lektor, publicista, knihomol a velký milovník jablečných zařízení. Mezi mé přístroje patří především iPhone 5S, iPad 2 a iPad classic 160GB.

Zanechte komentář