Domů iPhone

Recenze iPhone 6S Plus: ,,S“ jako nejrychlejší písmeno na světě

Každý rok to je stejné. Apple představí z kraje září nový iPhone. Jednou to je nová generace a potom ,,eSko”. Ve světě to udělá boom a rozdělí ho to na několik skupin. Asi tu jsou tací, kteří ho odsoudí. Druzí, již na něj čekají od té doby, co si rok zpátky vybalili svoji šestku. A ta třetí, to jsou ti, kteří svůj opečovávaný iPhonek mají, ale furt nevědí, kolik jim toho ten, pouze, vylepšený model dá. No dobře, nebudu Vám nic nalhávat, jsem ta skupina druhá. Ačkoli jsem si pár týdnů po tom, co vyběhly koupil své první ,,pádlo”, tedy iPhone 6 Plus, furt mi tam něco chybělo. Bylo to skvělý! Měl jsem, co jsem chtěl. Nebudu Vám lhát. Na iPhonech už jsem od 4Ska, potom přišla pětka, tak jsem ji hned koupil a už po půl roce používání mi hlavou vrtala jedna myšlenka: ,,Neměl bych přejít na ten Samsung? Note má přes pět palců, ajfoun je malý!”. Ale byl jsem moc pohlcený ekosystémem – iPad a Mac, prostě by to pak nefungovalo tak dobře. No, jak asi vidíte, tak jsem u té pětky zůstal ještě rok a půl. A řeknu Vám, že kolikrát jsem si na něho bral lupu. Potom ale vyšlo 6 Plus a já jsem vypadal asi jako ten emotikon se srdíčky v očích. Bylo mi jasné, že tohle je to, co chci! Bohužel, takových tu bylo víc a já čekal až do listopadu. Tenhle rok jsem na to šel lépe. Věděl jsem, že mi na 6 Plus něco chybí. Jako kdyby vzali něco z 5Ska, dali to do nového těla, přejeli válečkem na těsto a dali foťák z iPodu Touch. Vážení – pokud si vezmete do ruky iPhone 6s Plus, tak Vám zaručuji, že nebudete vypadat jako ten jeden veliký smajlík, kterého jsem zmiňoval, ale v každé vaší molekule se bude pohybovat 100 dalších těchto smajlíků, budou Vám do toho brnět všechny prsty a sbíhat se sliny! To je ve zkratce iPhone 6S Plus.

No vezměme to trošku seriózněji a začněme tím základem, každý jablíčkář miluje ty bílé krabičky  i tady se odehrály změny, pouze v designu ale odehrály. Na boku je napsaný celý název telefonu a ne jen ,,iPhone”. Na vršku najdete fotku telefonu jako je na krabičce od 5S. Obsah krabičky zůstal stejný, až na jednu věc a tou je samotné zařízení.

DSC_1514

Krabička od iPhone 6S

6S je, jak jsem již řekl, na první pohled k nerozeznání. Pokud se ale zakoukáte pořádně, na zadní straně je malé ,,Sko”. Až se dokoukáte, tak si vezměte telefon do ruky a zaručuji Vám, že tady změnu zaznamenáte. 6S Plus má totiž 190g, což je asi o 50g víc (plus/mínus), než má jeho tatínek (synáček totiž není zdegenerovaný, ale naopak – tělo je z nové slitiny hliníku, která je mnohem pevnější). Když přeskočíme všechny ty formality, kdy si tu svoji hračku prvně nastavíte, přihlásíte a konečně kliknete na ,,Začít používat iPhone”, zkuste jednoduchou věc – zamkněte ho, ale ne na moc dlouho, odemkněte ho přes Touch ID a začnou se teprve dít věci! Osobně doporučuji mít přihlášený jen palec na každé ruce, protože pokud si budete chtít přečíst notifikace na uzamčené obrazovce a rozsvítíte telefon pomocí home buttonu, tak se Vám v tu ránu odemkne. Je to tak neuvěřitelně rychlé, až mi to kolikrát malinko pije krev. Ony pokud Vám rychlé reakce na úplně všechno, ale vážně úplně všechno pijí krev, tak Vám doporučuji, neberte 6Sko do ruky nebo se z něho stane upír a vysaje z vás úplně všechno. Když si postavíte 6 Plus a 6S Plus vedle sebe, tak ono to ,,S” v názvu je sice jedno písmeno, ale asi právě to nejrychlejší písmeno na světě. Je až zarážející, že na to u čeho jsem si při používání minulé generace okusoval nehty, tak teď nestačím ani mrknout. Jsem puntičkář a když se mi v iOS 9 na minulé šestce při stažení spotlight malinko zasekl, tak jsem běsnil. Teď? Vážení – ten telefon by mi za tu dobu, co ten starý načítal spotlight, stihl uvařit večeři! I po týdnu, co ho používám jsem naprosto mimo z toho, jak je rychlý!

,,S" na zadní straně. Jediná designová změna.

,,S“ na zadní straně. Jediná designová změna.

No a přichází ta část, která se na první pohled zdá jako naprostá pecka, potom se Vám zdá, že jde jen o věcičku, na kterou nesáhnete, ale budete se smát lidem, kteří ji nemají. Po 2 hodinách používání si zvyknete a na ostatních zařízeních děláte díry do displeje. Řeč je o novém způsobu používání – 3D Touch. Nechci o tom psát veliký odstavec, není proč. Ze začátku máte strach, že telefonu ublížíte, ale pak přijdete na to, že on by ublížil Vám, kdyby tuhle funkci postrádal. Poměrně dost to zefektivní práci a úplně nejlepší věc, která stojí za to, jsou rychlé náhledy na hypertextové odkazy v mailu a nebo Safari. Ani nevíte, jak to je skvělé.

3D Touch u aplikace mail

3D Touch u aplikace mail

Co si ale zaslouží zmínku je nový fotoaparát. Nejde ani o to, že je trošku na steroidech a má o několik megapixelů více, jde o novou optiku, kterou Apple použil. Fotky jsou mnohem jasnější, ostřejší a ty barvy! Teď na podzim se s tím dá pořádně vyřádit! Pokud jste alespoň jednou otevřeli oficiální stránku Applu, asi jste si všimli, že nové 6S umí 4K video. Ještě jsem to ani nezkusil – 4K televizi ani monitor nemám a na tom mini displeji stejně nepoznám, že to je 4k nebo 1080p. A navíc Full HD mi dá větší framerate.

Co jsem si nechal na konec, je baterie. Pokud jste v obraze, asi jste zaznamenali, že 6ska mají čipy od dvou různých výrobců. Jeden je z Taiwanu, druhý od Samsungu, který je menší a více ,,žere“ baterku. První, co jsem udělal po vybalení iPhonu, jsem si zjistil, co mám za verzi. Mám ten Samsungovský model. A i přes to, že mám o 100mAh méně oproti 6 Plus, tak jsem to nijak nezaznamenal. Baterie vydrží stejně. Kdybych nepoužíval Messenger celý den, tak se ráno probudím se 100% a večer usínám se třiceti. Což není špatný, jenom kolikrát mám už kolem páté hodiny 50%. Ale tak co nadělám, mail a ostatní appky si holt o něco řeknou a mně to nevadí. Nikdy jsem se nedostal do situace, že bych neměl možnost si večer telefon nabít.

Zadní strana iPhone 6S s krytem.

Zadní strana iPhone 6S s krytem.

Už mě opravdu nenapadá, co více bych Vám o mé nové hračce řekl. Všechno jsem se tak nějak pokusil shrnout, jenom mám na Vás jednu prosbu. Lidi, nekupujte si 16 GB verzi. Je to blbost! Pokud koukáte na koruny, tak běžte do 6tky 64 GB a ne 6S 16 GB. Ty novinky nestojí za to, aby ji každý měl za každou cenu. Fotky ani videa se Vám do toho pořádně nevejdou a samotný Pages zabírají 300-400 MB. Takže Vám zbyde max 6 GB a to není sláva.

A vyplatí se 6S? Takhle – jestli na to máte, prosím. Jestli na to nemáte, tak si to nekupujte za každou cenu, svět se nezbortí a počkejte si pár měsíců/let, a pak si kupte vlajkovou loď Applu. Přestaňte třeba kouřit, pít, já nevím co – krmit labutě.

Pokud jste došli až sem a nepřestalo Vás to bavit v půlce, sledujte pravidelně iPhonistu, ať máte přehled o všem, co se stane v Applu. A pokud to chcete dotáhnout k dokonalosti, sledujte i náš Facebook a Twitter.

O autorovi

Michal Půlpán

Spolumajitel a zakladatel iPhonisty. Více o mně se určitě dozvíte na Instagramu @mikepulpan.

Zanechte komentář